Nagyon sok családban az augusztus már az iskolakezdésről szól, kopogtat az ablakon a szeptember elseje. Különösen nagy izgalommal telik, ha most először történik és bizony a kis óvodásból nagy iskolába készülő gyerkőc lesz. Ahhoz, hogy ez az izgalom ne csapjon át stresszbe és kapkodásba, most jöjjön 10 tipp az iskolakezdéshez:

1. Csináljatok egy listát, hogy milyen feladatok várnak rátok! Írjatok föl tényleg mindent, ami csak eszetekbe jut! A legjobb, ha jól átlátható és szem előtt van, például egy rajztáblára (link) vagy válasszatok olyan íróasztalt, aminek beépítve van ilyen funkciója. Nincs is annál jobb motiváció mikor sorban kipipáljátok az egyes teljesített sorokat.

2. Beszélgessetek pozitívan és sokat az iskoláról mi várható és milyen lesz! Mondjuk el reálisan mi várható, hogy ne azt gondolja leendő kis elsősünk, hogy Disneylandbe megy, de azért meséljük el, hogy óriási élmény és egyben nagyon szórakoztató is egyben az iskolában töltött idő.

3. Alakítsátok együtt ki a helyet, ahol majd tanulni fog, tárolhatja az iskolai tanszereit és kellékeit! Érdemes bevonni a gyerekeket a bútorok kiválasztásában, hogy aztán teljesen a magénak érezze és szeressen ott időt tölteni. Nézzetek körül itt a hercegnőkkel (link) ide (link) kattints, ha kalózos épp a menő téma vagy ha az autó mánia dübörög. A gyerekbútorok csodálatosan tudnak alkalmazkodni az adott életkor szükségleteihez.

 

 Íróasztalok

 

Jó, ha az iskolás gyermeknek az első tanítási naptól kezdve megvan a fix helye a házi feladatok elkészítéséhez. Természetesen ez lehet az étkezőasztal is, de jobb, ha a gyerekszobában van egy íróasztallal, a megfelelő székkel.

Nagyon sok íróasztal kapható a piacon, nehéz választani. Legyen szó romantikus vagy akár tematikus íróasztalról, pl. egy autóversenyzősről, a legelső szempont a meglehetősen nagy munkafelület és a rengeteg tárolóhely.

Ehhez a gyártók gyakran kínálnak kisebb-nagyobb felsőrészt az íróasztalhoz. A kreativitás ösztönzése érdekében gyakran kiegészítik kréta-vagy mágnestáblával, íróeszköz tartóval. Nagyon menő a beépített USB-aljzat, ahol a mobiltelefon és egyéb kütyü a tanulás közben is tölthető. Olvasson róla többet.

 

 Székek

 

A székek fontos követelménye, hogy stabil és állítható magasságú legyenek, hogy a gyermek hátat jól megtámasszák. Egyes forgószékek kartámaszokkal is rendelkeznek és 360 fokban elforgathatók.

 

Polcok, polcok, tárolóhelyek

Egy iskolásnak sok polcra és tárolóhelyre van szüksége a gyerekszobában, hogy a tankönyveket, füzeteket, tollakat és mindenféle íróeszközt legyen hol tárolni.

Ideális, ha az íróasztalon is vannak fiókok, polcok, rekeszek, és minden apróságnak megvan a helye.

Ezenkívül a gyerekszobát úgy kell kialakítani, hogy a polcok vagy tárolóhelyek az íróasztal közelében legyenek, hogy az iskolás gyerekek számára könnyen elérhetőek legyenek.

 

4. Persze ne felejtsük el beszerezni az iskolától kapott végtelen tanszer és íróeszköz listát! Szerencsére mindent tökéletesen el lehet helyezni ezekben a praktikus fiókos szekrényekben (link)

5. Alakítsátok ki a reggeli rutint! Mikor kell felkelni? Mennyi idő marad a tisztálkodásra és reggelizésre, de azért maradjon idő reggel egy kis lustálkodásra is az ágyban, ehhez itt (link) tudsz pihepuha ágyneműt és paplant beszerezni.

5+1. Amennyiben lehetőség van rá legyen még nyáron egy piknik vagy játszóterezés az új leendő osztálytársakkal, hogy aztán az éles indulásnál már ismerős arcok mosolyogjanak vissza az osztályteremben.

Maradjon idő mindig játékra és gyereknek maradni! :)