5 módszer arra, hogy gyermeke szeressen az új ágyába aludni

 

 

A szülők egy része retteg…

A szülők egy része retteg a kiságyról a gyerekágyra való áttéréstől. Folyamatosan rémisztő gondolatok ütik fel a fejüket. Ezek az ijesztő gondolatok, félelmet okozhatnak, amit a gyerekek is megéreznek. Sokan attól félnek, hogy kikerül a gyerkőc a rácsos ágyból, ami eddig védte őt, pl.: hogy le ne guruljon, vagy nehogy az éjszaka közepén kószáljon a házba és valami rosszaságot csináljon, most pedig szabadon mozoghat akár éjszaka is.

A mi félelmünket a gyerek megérzi és akarva akaratlanul ő is félni fog.

A mi félelmünket a gyerek megérzi és akarva akaratlanul ő is félni fog, ezért próbáljunk ezektől a negatív gondolatoktól megszabadulni. Mutassuk meg neki, hogy biztonságba érezheti magát és segítsük őt az átállásba.

Íme néhány tipp arra, hogy a gyerkőc jól érezze magát az új nagylányos/ nagyfiús ágyába:

1. Menjetek együtt vásárolni

Az egyik módszer annak biztosítására, hogy gyermeked szeresse az új ágyát, az, ha hagyod, hogy ő válassza ki az ágyát. Válogassál össze olyan ágyakat, amik a Te elvárásaidnak megfelelnek pl.: gyártó, méret, biztonság, anyag, ár, majd a lehetséges ágyak közül, hagyd, hogy a gyerkőc válassza ki a számára legmegfelelőbb ágyat.  Kérdezd meg véleményét, miért éppen azt szeretné, mi az, ami megtetszett benne neki és miért.

Ha kiválasztottátok közösen az ágyat, enged, hogy a kiegészítőket ő válogassa össze, mint pl.: ágytakaró, párna, ágyneműhuzat, plüss. Az ötlet akár egy egész szoba átalakítására is kiterjeszthető, lehetővé teheted gyermekednek, hogy szobájához olyan új bútorokat és dekorációkat válasszon, amelyek kapcsolódnak az új ágyhoz. Az új függönyök, plakátok és díszítések nagyon izgalmasok lehetnek.  Egy igazán fantasztikus napot tölthettek így el a gyerkőccel.

2. Hagyd, hogy gyermeked „öltöztesse” fel az ágyát

 

Miután beszereztétek az összes fantasztikus kelléket amire szükség lehet, és összeszereltétek az új gyerekágyat, enged, hogy a gyerkőc maga tegye fel az új lepedőit, takarót és a párnát. Természetesen a segítségedre szüksége lehet/lesz, de igazi nagyfiúnak/ nagylánynak fogja érezni magát, ha a saját ágyát ő maga készítheti el.  Ez növeli azt a bizalmat, amire szüksége van az éjszaka folyamán az új ágyába. Máris nagy gyerekeknek érzi magát, és tudni fogja, hogy meg tudja csinálni.

 

Egészítse ki kislánya szobáját ezzel a gyönyörű ágytakaróval és párnával

 

Egészítse ki kisfia szobáját ezzel a gyönyörű ágytakaróval és párnával

 

 

      3. Olvassatok gyerek könyveket kihívásokról, akadályokról

 

Vannak gyermekkönyvek, amelyek szinte minden akadályról és változásról írnak az életben, és az új ágyba költöztetés sem kivétel. Keressetek néhány könyvet a helyi könyvtárból az új ágy megszerzéséről. Vedd figyelembe a gyerek személyiségét, és válasszatok olyan történeteket, ami közel áll az ő személyiségéhez. Például egy aranyos mese egy ágyról: A beszélő csodaágy meséje.   De, ami még jobb, írjátok meg saját történeteteket, amely pontosan a gyermek személyiségéhez igazodik.

 

4. Mutassátok meg

 

Miután elkészült az „új” szoba a gyerkőc segítségével, hívjuk meg a családtagokat, barátokat, barátnőket, hogy büszkén megmutathassa az új szobáját. A sok dicséret magabiztossá teszi és megerősíti abba, hogy igen ő már nagyfiú/ nagylány és nem kisbaba, hogy rácsos ágyba aludjon.

 

 

5. Jutalom és dicséret

 

Amikor gyermeked végül egyedül alud az ágyába, és egy nagyszerű éjszaka van mögöttetek, dicsérd meg őt reggel. Mond meg nekik, milyen büszke vagy arra, hogy ilyen nagyfiúként/ nagylányként viselkedett.  Jutalmazzuk meg például a kedvenc reggelijével.

A kiságyból a gyerekágyba való átlépés, óriási lépés a gyerkőc életében, és még a legmagabiztosabb szülőnek is igazi kihívás lehet. Ahelyett, hogy a félelmeinken és a szorongásunkon töprengünk, adjuk át magunkat az örömteli pillanatnak, mert ez a pillanat csak egyszer jön el gyermekünk életében.

 

6. (bónusz) feküdj mellé

 

A Kimmel Gyerekbútor által forgalmazott gyerekágyak, egytől egyig masszív szerkezetű, ezért nyugodtan feküdj a gyerkőc mellé egy mese vagy egy jó esti sztorizgatás idejére. A Kimmel Gyerekbútor kínálatába megtalálhatod az ágyneműtartós ágyon kívül a pótágyazható ágyat, ami szintén nagy segítség az átmeneti időszak átvészelésére, vagy ha éppen arra van szükség, hogy a gyerkőc mellett legyél.  Ez volt az egyik fő tervezési szempont, amelyet a gyártók figyelembe vettek ennek a pótágyazható ágynak a tervezésében. A legtöbb gyerekágy maximum 50 kg-ot bír el, de a Kimmel ágyak minden gond nélkül képes kezelni a felnőtt súlyát. Oda fekhetsz az ágyban, vagy a pótágyra és segítheted a gyerkőcödet, hogy az első éjszakája nyugodtan teljen.