Hogyan tisztítsuk ki a matracot? Bevált módszerek foltok és mikrobák ellen!


A jól megválasztott matrac az egészséges és kényelmes alvás alapja. Érdemes azonban emlékezni arra, hogy megfelelő gondozást igényel. A mindennapi használat során a matrac számos olyan tényezőnek van kitéve, amelyek nem csak, hogy nem szolgálják alvásod higiéniáját és minőségét, de egészségedre is hatással lehetnek. Érdekel, hogyan kell a matracot tisztítani, és miért érdemes ezt megtenni? Nézd meg, mit érdemes tudni róla!

Miért érdemes, sőt miért szükséges a matrac tisztítása?


A matrac mindennapos használata során por, izzadság és elhalt bőr telepszik a felületére. Ezeknek a szennyező anyagoknak a jelenléte mikrobák és atkák megjelenését okozza az ágyneműben. Fejlődésük befolyásolja az alvás minőségét, és allergiát okozhat. Sajnos a rendszeres ágyneműcsere nem elegendő a nem kívánt mikroorganizmusok hatékony megszabadulásához. A megfelelő higiénia fenntartásához ismerni kell a matrac mosását és a felületének rendszeres frissítését is.

A matrac tisztítása levehető huzat esetén


Hogyan kell kimosni egy levehető huzatú matracot? Ebben az esetben a dolog egyszerű. Csak vedd le és mosd ki a gyártó utasításai szerint. A tisztítási módszer elsősorban a használt szövettől függ. Egyes szöveteknél a kézi mosás javasolt. Érdemes ellenőrizni, mert az ajánlások be nem tartása a huzat sérüléséhez vagy zsugorodásához vezethet.

 Hogyan tisztítsuk a matracot, ha a huzat nem levehető?


 Egyes modelleknél a huzat nem szedhető le. Hogyan kell mosni egy ilyen típusú matracot? Jó és bevált módszer a gőztisztító használata. A forró gőz tökéletesen eltávolítja a foltokat, baktériumokat és atkákat. Fertőtlenítő hatása különösen ajánlott allergiásoknak. 

Egy másik eszköz, amellyel a matracot alaposan megtisztíthatod, a mosóporszívó. A mosószerek tekintetében érdemes a kárpittisztító készítményekre koncentrálni. Az ilyen típusú szerek gyengédek, ezért nem okozhatnak bőrirritációt. Nincs gőztisztítód vagy mosóporszívód? Nézd meg, hol lehet bérelni őket. Ha nem szeretnél vesződni a matrac tisztításával, keress egy mosodát vagy tisztítót és szívesen segítenek.

Hatékony módszerek nehéz foltok kezelésére


Hogyan kell kimosni egy matracot, ha makacs foltok vannak a felületén? Az eltávolításukhoz hidrogén-peroxidot használhat. Öntsd a foltra, várj néhány percet, majd töröld le szivaccsal vagy ronggyal. 

 Vérfoltokra a sót és hideg víz kombinációt ajánljuk. Hogy használd? A szennyezett felületet szórd meg sóval, majd öblítsd le hideg vízzel. Ne feledd, hogy a víznek hidegnek kell lennie! Érdemes megjegyezni, hogy vérfoltok esetén a lehető leghamarabb kell cselekedni – a régi, rászáradt szennyeződéseket nehéz vagy lehetetlen eltávolítani.

 Egy másik készítmény, amely hasznos lehet a foltok eltávolítására a matracról, az enzimes folteltávolító. Megvásárolhatod, vagy magad is elkészítheted. Ilyen szer például a víz citromlével (2:1 arányú) oldata. Hogyan mossunk matracot ezzel a módszerrel? Kend fel az oldatot a foltra, várj néhány percet, és dörzsöld át a szennyezett helyet kefével.

Matractisztítás szódabikarbónával


A matrac tisztításának egyik népszerű módja a szódabikarbóna használata. Ez a természetes szer eltávolítja a foltokat, felszívja a nedvességet és megszünteti a kellemetlen szagokat. A jobb eredmény és a további felfrissülés érdekében érdemes egy kis teafaolajjal elkeverni (néhány csepp szódánként). Hogyan tisztítsuk meg a matracot egy ilyen keverékkel? Kend szét a teljes felületen, és finoman dörzsöld be az anyagba. Hagyd hatni néhány órát (vagy egész nap), és alaposan porszívózd ki.

Gyors módszerek a matrac folyamatos frissítésére 


A matrac tisztításán túl van még néhány módszer, amit érdemes tudni a folyamatos frissítéshez. A matrac felületének gyors felfrissítésének legegyszerűbb módja a porszívózás. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy megszabaduljon a kisebb szennyeződésektől, mint például a por, a szőr, az elhalt bőr és az atkák. A matrac porszívózása után érdemes szellőztetni is. A legjobb, ha ezt száraz és napsütéses napon végezzük. Érdemes tudni, hogy a kétoldalas matracok esetében ajánlott rendszeresen megfordítani.