Így teheted biztonságossá az otthonotokat gyermeked számára

 

Egy új kis élet számára az egész világ egy felfedezni való hatalmas, érdekes játszótér. Éppen ezért kell kiemelt figyelmet fordítanod arra, hogy gyermeked számára a lehető legbiztonságosabb legyen az otthonotok, hiszen a kicsik mágnesként vonzzák a baleseteket.

Onnantól kezdve, hogy a kúszás-mászás képességét elsajátítják, folyamatosan feszegetik a határokat, kísérleteznek. Akarva-akaratlanul is kalamajkát okozhatnak azzal, ha valahova felmásznak, valamit lenyelnek, vagy éppen, ha ki tud lopózni…

Fontos: a gyerekek 4-5 éves korig a legnyitottabbak a világra, ekkor szerzik a legtöbb tapasztalatot, fejlődésük ekkor a legdinamikusabb. Éppen ezért ebben az időszakban nem szabad gátolnod a tanulásukat.
Azaz, nem az a jó megoldás, ha korlátozod a mozgásterét, hanem az, ha a rendelkezésére álló helyiségekben megteremted számára a sérülésmentes játék feltételeit.

Általános teendők

Apró tárgyak
A tanulás szerves része, hogy mindent meg kell tapogatni és ízlelni. Éppen ezért gyakori eset, hogy a kisebb tárgyakat lenyelik a gyerekek. Tehát az olyan dolgokat, amelyek fulladás tudnak okozni elzártan kell tartani (pl. aprópénzt, kicsi alkatrészeket, csavarokat).
Fokozottan igaz ez az éles tárgyakra (tű, olló, kés) és a vegyszerekre, gyógyszerekre.

Játékok tárolása
Szintén nagyon sok baleset forrása az, hogy az áhított játékot megpróbálja megszerezni a kicsi. Ezért érdemes a játékait alacsony polcokon, vagy a földön álló tárolókban tartani, amelyet maga is könnyedén elérhet.

Bútorok
A gyerekszoba és a lakás berendezésénél fontos szempont, hogy azok ne okozhassanak sérülést gyermekednek. A szekrényeket, komódokat, vitrineket, amelyekre felmászhatnak a kicsik mindenképpen a falhoz kell rögzíteni.

Ma a tömeggyártásnak köszönhetően a bútorok sokkal könnyebbek, ami jelentős rizikófaktor a gyermeked számára. Válassz stabil, masszív darabokat, amit nem tud magára rántani akkor sem, ha felcsimpaszkodik rájuk.

Ugyancsak jó választás, ha már eleve lekerekített élű berendezéseket szerzel be az otthonotokba.

A kezdeti időszakban a kiságy lesz a legfontosabb bútor, amelynek 100%-ig bababiztosnak kell lennie. Ennek a kiválasztásánál nem csak a masszív szerkezetre kell odafigyelned, hanem a rácsozatra is. A legjobb, ha olyan típust választasz, amelyen van gumibevonat, mert a festett változatoknál gyakoribb, hogy a baba lerágcsálja a rácsokról azt.

Fontos szempontnak kell lennie a választás során annak is, hogy a bútor tartalmaz-e olyan festéket vagy pácot, amely károsíthatja gyermeked egészségét. Ha biztosra akarsz menni, akkor válassz a Kimmel kínálatából a gyerekszobába bútorokat. A tervezés során a három kiemelt terület, amire a mérnökök koncentráltak ezeknél a bútoroknál:

  • a biztonság
  • az ergonómia és
  • a játékosság

[row]

[col span__sm=""12"" align=""center""]

[ux_image id=""10927"" width=""67""]

[/col]

[/row]

Ablakok, szekrényajtók, lépcsők védelme

Természetes, hogy mindent meg kell nézni, és mindenhová be kell lesni. Ugyanúgy, mint ahogy az is, hogy fel kell mászni a dolgokért a bútorokra. Érdemes tehát olyan biztonsági zárakat beszerezned, amelyek csak résnyire engedik nyitni az ablakokat, vagy a konyhaszekrények ajtajait.

A lépcsőkhöz pedig mindenképpen szereljetek fel biztonsági kiskapukat alul és felül is!

Néhány apró kiegészítővel és a berendezések előrelátó kiválasztásával a balesetek döntő többségét meg tudjod előzni.

Legyél Te is tudatos szülő, és neveld gyermeked egy igazán biztonságos otthonban!

Ha kérdésed van a biztonságos gyerekbútorokkal kapcsolatban, alábbi elérhetőségeinket állunka rendelkezésére:
E-mailben: hello@kimmelgyerekbutor.hu
Telefonon: +36-20-621-1405