Mi az a Montessori stílus?

 

A Montessori az egy oktatási filozófia, amit Dr. Maria Montessori olasz orvos dolgozott ki az 1900-as évek elején. A Montessori oktatási stílus jellemzője a több korosztályos tantermek, a speciálisan kialakított tananyagok, a gyermek által irányított tanulás, az együttműködésre törekvés, mindez osztályzatok és tesztek nélkül, kiscsoportos vagy egyéni formában.

 

A Montessori-stílusú tanulás a filozófiának hű környezetben valósul meg, praktikus életre nevelő tevékenységekkel, amelyek támogatják a cselekvésen keresztüli tanulást, meghagyva a választás szabadságát ezek közül. A Montessori eszközöket úgy tervezték, hogy úgy ad visszajelzést, hogy a tanulók maguk tanulhassanak és javíthassák magukat.

 

Maria Montessori, az egyik első olasz orvosnő, szellemi sérült gyerekekkel végzett munka során kifejlesztett szenzomotoros technikájával segítette az alacsony jövedelmű családok egészséges gyermekeit fejleszteni. 1907-ben megalapította az első Montessori Gyermekházat (Casa dei Bambini), és óvodás korú gyermekekkel foglalkozott egy római lakásprojektben.

Milyenek a Montessori bútorok?

 

A Montessori bútordarabok a normál felnőtt bútorok gyerekméretű változatai. Biztosítva, hogy a gyermek önállóan tudja őket használni, önállóságot segíti. Kényelmes mert könnyen be tudnak menni az ágyba és elérik a polcokat, a székek és asztalkák a méretükre készültek.

 

Abban különböznek a többi gyerekbútortól, hogy hiányoznak az élénk színek és a rajzfilmfigurák, ami elvonhatja a gyerekek figyelmét. Ehelyett a természet színeit használja kellemes pasztellben.

 

Az alacsony ágy elengedhetetlen, amin a gyerekek könnyen önállóan ki- és be tudnak mászni, a padlóágyak nagyobb függetlenséget biztosítanak a gyerekeknek lefekvéskor. Amennyiben házikó ágyat választasz, akkor ez plusz biztonságot ad, és kreatív szerepjátékra is ösztönöz.

 

Egy másik fontos Montessori bútorelem a hálószobában egy akadálymentesített ruhásszekrény. A gyerekek élvezik, hogy felébrednek, és saját maguk választhatják ki az aznapi ruháikat. A gyermekméretű gardrób lehetővé teszi a kisgyermekek számára, hogy nagyobb mértékben vegyenek részt a ruhák mosási munkálataiban, mint például a saját ruháik összehajtása és felakasztása.

 

Fontos, hogy gyermeke játszószobájában legyen egy nagy motoros játék. Erre kiválóan alkalmas a Curvie board. Ennek az az oka, hogy a gyerekeknek veleszületett igényük van a mászásra, ugrásra és a mozgással kapcsolatos kísérletezésre és az egyensúlyozó deszkával a hintázás mellett kreatívan mozoghat.

 

A játéktárolók elhelyezésénél is szempont, hogy elérjék a gyerekek, könnyedén használni tudják és átlássák a tartalmát. 

A gyermekek nyújtott előnyök mellett a Montessori bútorok egyszerűen praktikusabbak a szülők számára, mert kevesebb munkát jelenthet a rend fenntartása.

 

A Montessori pedagógia alapjai például a választás szabadsága, így a gyerekek fontosnak érzik magukat és segít erős felelősségérzetet fejleszteni. Az interaktív tanulás kiscsoportban együttműködésen alapuló játékban, amely természetesen ösztönzi a szociális interakciót és elősegíti a szociális készségek fejlesztését. Nincs külső jutalmazás, mert azt mondja a tanulás szórakozás és legyen önmotiváció a gyerekeknek.