Mire figyelj, hogy biztonságban legyen a gyereked az otthonodban?

 

Nagyon sokszor olvashatunk arról, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban történik. Amikor gyarapodik a család akkor ez a helyzet élesedhet és mint megteszünk, hogy minimálisra csökkentsük a gyerekre háruló veszélyeket.

Nagyon sokszor olvashatunk arról, hogy a legtöbb baleset az otthonunkban történik. Amikor gyarapodik a család akkor ez a helyzet élesedhet és mint megteszünk, hogy minimálisra csökkentsük a gyerekre háruló veszélyeket.

Két részre oszthatjuk az otthont a gyerekbiztonság szempontjából, azokra a helységekre, ahol együtt van a család és mindig felügyelet mellett van a gyerek és a saját szobájára, ahol egyedül is tölthet időt és ott is alszik, megébred játszik esetleg úgy, hogy nem vagyunk mellette. Amíg a babáknál a legfontosabb, hogy ne hagyjuk felügyelet nélkül, főleg ne magasabb helyen, mint pl. a pelenkázó vagy a kanapé, addig ahogy nő a gyerek többet kell tenni.

A család életterét számos praktikus dologgal tudod biztonságossá tenni, mint a fiókzár, ajtózár, sarokvédők és el lehet mindig pakolni ezzel is maximálisan felkészülni, ha már elkezd kúszni mászni a baba. Fokozottan érvényes az elpakolás és az elzárás olyan dolgoknál, ami veszélyes ilyenek a kések, tisztítószerek és hasonló mindennapi háztartási tárgyak. Ami pedig a másik óriás veszélyforrás az a konyhában főzés, forralás, amit mindig a legnagyobb elővigyázatossággal tegyünk, ha közelben van a gyermek.

A gyerekszobában kell viszont a legkörültekintőbbnek lenni és lehetőséget sem szabad hagyni a potenciális veszélyforrásoknak.

Pár pontban, amikre figyelj, ha mér önállóan alszik és játszik a gyerek a szobájában:

  • Fiókos szekrényt ne rakj az ablak közelébe, polcot alá ne tudja lépcsőnek használni és felmászni és kinyitni, kimászni az ablakon. Legbiztosabb, ha zár van az ablakon is.
  • A lámpa zsinórokat rögzítsd, hogy nehogy feltekeredjen és beleakadjon a gyerek, ez a fali lámpáknál, ami az ágy környékén van fokozottan igaz.
  • Az ágy vásárlásnál figyeljünk, hogy legyen leesésgátlója vagy legyen közel a padlóhoz, hogy biztonságban tudjon ki-be mászni a gyerek.
  • Minden szekrényt, fiókost, polcot rögzítsünk a falhoz, ez azért kell, ha esetleg felmászna a gyerek mert nem ér el valamit ne dőljön rá a szekrény vagy ha kihúzza az összes fiókot a komódon nehogy megbillenjen.

Mindig a megelőzés a legjobb stratégia a biztonságnál, figyeljünk az apróságokra!