Mire figyeljek babamatrac vásárlásakor?

Az alvás elengedhetetlen az emberi fejlődéshez. Alvás közben az agy intenzíven dolgozik, ami megteremti az alapjait annak, ahogyan tanulunk és fejlődünk, beleértve viselkedésünket, érzelmeinket és immunrendszerünk fejlődését. 

A csecsemőkori rossz alvás összefüggésbe hozható a későbbi kognitív teljesítménnyel, a szociális készségekkel, az elhízással és a későbbi gyermekkori életminőséggel kapcsolatos problémákkal. 

Ezért fontos ismerni a különféle matracok tulajdonságait és előnyeit. hogy a megfegfelelőbbet tudjuk választani babánk egészséges fejlődéséhez.

 

 

Nézzük először, hogy mennyi alvásra van szükségük a babáknak?

 

Az alvási szokások megváltoznak a baba életének első évében. Ebben a cikkben részletesen olvashatsz arról, hogy az első 12 hónap alatt  hogyan változnak meg a baba alvási szokásai, beleértve a szükséges alvási órák számát, valamint a nappali és éjszakai alvási időszakok időtartamát. 

 

 

 Fő elvárások a babamatracokkal szemben 

 

A babamatracokkal szembeni egyik legfőbb elvárás, hogy a matrac ne túl kemény, de ne is túl puha legyen. Miért fontos ez? A nagyon kemény matraczól megfájdulhat a baba nyaka és háta, rosszué alszik, ezenkívül kényelmetlen is számára. Fontos, hogy a baba gerince megfelelően alá legyen támasztva, illetve a kis feje ne süppedjen bele a matracba, nehogy megfulladjon.

 

Másik lényeges szempont a jó légáteresztó-és nedvességelvezető képessége, hogy a baba bőre mindig száraz maradjon, akár egész éjszakai átalvást követően is.

 

 

Milyen a jó babamatrac?

 

- nem tartalmaz káros anyagot, antiallergén

- biztos alátámasztást biztosít, ezáltal megelőzi a későbbi gerincproblémákat

- jó átszellőző és nedvesség áteresztő képessége van

- kellően kemény és biztonságos, ugyanakkor kényelmes érzetet nyújt a babának

 

 

 

Babaágyba való matrac fajták

 

 

Kókuszmatracok 

 

Kemény érzetet nyújt, a baba egyáltalán nem süpped bele a matracba. Ugyanakkor átengedi a nedvességet, ezért ha véletlen „baleset” történne, a baba finom bőre akkor is száraz marad. A kókuszmatrac zuhanyzóval könnyedén átmosható, a bele kerülő víz tökéletesen elszivárog, a matrac teljesen ki tud száradni. 

 

 

Habmatracok 

 

A habmatracok A matrac fő rétege egy vagy több poliuretán hab, melynek előnye, hogy nagy pontsűrűsége miatt nem alakulnak ki besüppedések a matracon, ezáltal egyenletesen tartja és támasztja meg a gerincet. 

A habmatracok általában többrétegűek, melyek antiallergán kókuszreteggel vagy jól átszellőző rugós betéttel vannak kombinálva. További jó tulajdonsága a kiváló ár-érték arány.

 

 

Rugós matracok 

 

A rugós matracok Ideális kitámasztást nyújtanak és kKényelmes fekvést biztosítanak,  függetlenül gyermeke testsúlyától. A sűrű rugózat között jól átcirkulál a levegő és elvezetődik az esetleges nedvesség. A rugós matracok külső rétegeit gyakran bamuszszálakkal szövik át, melyek természets szálaival hypoallergén és aktibakteriális hatásúak.

 

 

Latex matracok 

A Latex a gumifa levéből a kaucsuk tejből készült habosított tejgumi. Legfőbb jellemzője, hogy rendkívül rugalmas, formatartó anyag. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé, hogy egyenletesen igazodjon a test vonalához, ezáltal megfelelően alátámasztva a gerincünket. A latexmatracok a legújabb fejlesztésű matracok közé tartoznak, ezért az áruk is magasabb az átlagos matracnál.