Tetőtéri gyerekszobád van és gondod van a berendezéssel a ferde falak miatt?
Megmutatom, hogyan oldottuk meg ezt 9 éves kisfiú szobájánál…

(Esettanulmány)

 

Ez az átalakítandó tetőtéri gyerekszoba viszonylag nagy alapterületű, de sajnos az összes egyenes fal meg van törve ferde tetősíkkal, ami határokat szab a berendezésnek.

A szoba eddigi berendezése helyett új, nagyfiús bútorokra vágytak. Elégedetlenek voltak a korábbi elrendezéssel, ugyanakkor nem tudták, hogy a sok ferde fal miatt hogyan használják ki optimálisan a teret. Nehezítette a „pályát” egy majdnem a szoba közepén álló tartóoszlop, aminek mindenképpen maradnia kellett.

Az eredeti berendezésből csak 3 db alacsony Kallax polcot akartak meghagyni, a régi helyett egy új, nagyobb ágyat, egy íróasztalt és egy ruhásszekrényt mindenképpen szerettek volna.

Kívánság volt továbbá egy tv elhelyezése, amit a szülők már korábban megígértek a kisfiúnak, de eddig nem tudtak hova tenni.

 

Az íróasztal, melyet kinéztek, polcos elemmel együtt rendelhető, magassága 167 cm, így mindenképpen teljes belmagasságú falat kellett keresni hozzá, hogy elférjen. Ráadásul egy íróasztal elhelyezésénél figyelembe kell venni, hogy természetes fény közelében legyen, jobbkezes gyerek esetében balról, balkezesnél jobbról essen a fény.
Esetünkben az ajtótól jobbra eső fal egy része teljes magasságú, a rá merőleges falon van a tetősíkablak, így az íróasztal elhelyezésnél mindkét szempont teljesült.

Az ágy elhelyezésénél törekedtünk arra, hogy az lehetőleg az ajtótól legtávolabbi részen legyen és rá lehessen onnan látni az ajtóra. A feng shui szerint ugyanis ez biztonságérzetet ad a gyereknek.

Esetünkben az ajtóval szemközti falat szintén ferde falsík zárja, de a 110 cm-es parapet magasság elég helyet biztosít arra, hogy kényelmesen elférjen az ágy, ráadásul a már említett oszlop sincs útban (az oszlop kihasználásáról később még lesz szó).

Ha ide tesszük az ágyat, akkor vele szemben, az íróasztal melletti, de már ferde falrész alatt még éppen elfér a tévé, amit a kisfiú már annyira szeretett volna. Fel lehet akasztani a falra, de lehet alacsony tárolóbútorra (tv szekrényre) is tenni, éppen úgy kívánják.

 

A tetősíkablak alatti részen a parapet magasság csak 75 cm, így, ha a 74 cm magas Ikeás polcos elemek kerülnek ide, ideális lesz a helykihasználás.

A negyedik oldal, ami az ajtótól jobbra esik, részben még teljes, de a távolabbi részén már ferde fallal levágott.  Ide terveztem a tárolókat, mégpedig egy magas kétajtós szekrényt, mellé az ajtóhoz közelebbi oldalra pedig egy komódot. Így az ajtó nyitásakor nem „esünk bele” a szekrény oldalának a látványába és elegendő tárolóhelyet is biztosítunk a ruhaneműk számára. A komód ráadásul nagyon hasznos bútordarab, könnyen el lehet pakolni benne és a gyermek is minden fiókot elér (a háromajtós szekrény ráadásul nem is férne el a ferde fal miatt).

De hogy a funkciókon kívül a dekorációkról is beszéljünk, ami szintén nagyon fontos eleme a gyerekszobának:

A kisfiú vágya egy matrózos/hajóskapitányos berendezés volt, amit kitűnően ki lehet emelni matrózos tapétával és dekorációkkal.

 

A függőleges falakat a ferde falsíkok magasságáig függőleges kék csíkos tapétával vontuk be, míg felette fehér alapon halvány, apró bézs színű vitorlás hajókat ábrázoló tapéta került. A két minta stílusban és színvilágban is remekül kiegészíti egymást, arról nem is beszélve, hogy a függőleges csíkozású tapéta optikailag jótékonyan nyújtja is a belmagasságot.

 

Meghatározó eleme a szobának az ágy, amit hajó formájának és a hozzá tartozó kék-sárga ágytakarónak és hajókormányos díszpárnáknak köszönhet. Ez a darab a szoba fókusza, e köré szerveződött a falak színvilága és a többi dekoráció is.

 

A bútorokhoz kiegészítőként lehet venni hajóformájú tükröt, hajókormányos éjjeli-és mennyezeti lámpát, sőt egyéb máshol beszerezhető apróságok, mint pl. vitorlásos bögre, egy hajókormány vagy néhány lámpás még jobban erősíti a hangulatot.

A ferde tetősíkablak függönyözéséhez javasoltam, hogy fentre és lentre is tegyenek 120-120 cm-es karnist, ami jóval túlnyúlik az ablakon. Sötétkék dekoranyagból függőlegesen, ráncolva, de szinte kifeszítve kellene feltenni két oldalra a függönyt, úgy, hogy a függöny nagy része a falon, ne az ablak előtt legyen. Így olyan hatást érünk el, mintha az ablak jóval szélesebb lenne.

 

És hogy kovácsoljunk előnyt egy hátrányos helyzetből? Mivel az egész helyiség matrózos hangulatú, a szoba közepén álló tartóoszlopon használjuk ki dekorációs célokra! Remekül mutat rajta például néhány matrózcsomóval megkötött kötél, illetve „szögre akasztott” matrózsapka…hiszen a szoba gazdája egyszerű kismatrózból igazi Admirálissá nőtt…

 

 

A cikkben látható bútorok és kiegészítők az ADMIRAL bútorcsalád részei, melyeket ITT tudsz megvásárolni.

Ha elakadtál a berendezésben vagy ötletekre, inspirációkra van szükséged a gyerekszoba átalakításához vagy berendezéséhez, INGYENES tanácsadással segítek, hogy gyermeked a lehető legjobban érezze magát új szobájában.

Megosztás: