Ugye nem felejtetted el ezeket az iskolakezdésre?

Most már lassan vége a szeptembernek, hamarosan házi feladatot is fognak kapni a gyermekek, még mindig nem késő beszerezni a tanuláshoz szükséges bútordarabokat!

Többször megírtam már, hogy amikor iskolába megy a gyermeked, a szobájában az alvás és a játszás funkció mellett ki kell alakítani egy helyet, ahol kényelmesen, nyugodtan és elmélyülten tanulhat. Egy olyan helyet, ahol zavartalanul dolgozhat és nem vonja el semmi a figyelmét.

Nézzük, mire van szükség egy iskolás gyermek szobájában!

#1 Praktikus íróasztal

Íróasztal vásárlásánál arra figyelj, hogy elég hely legyen rajta kinyitva a könyveknek, füzeteknek, és el kell férnie rajta egy íróasztal lámpának is (erre még később visszatérünk)! Ezekhez az elvárásokhoz egy 120 cm-es asztal már ideális megoldás, mely rendelkezik polcokkal, fiókokkal, tárolókkal, akasztóval, sőt, esetleg még „okos asztal” funkciókkal is 😊.

Cilek White íróasztal felső résszel

#2 Ergonomikus szék

Minden szülő a legjobbat akarja a gyerekének, a megfelelő szék kiválasztása pedig nem is olyan egyszerű feladat.
Fontos, hogy ülőfelülete és háttámlája legyen állítható magasságú, kemény ülőfelületű a gerinc megfelelő megtámasztása végett. Magassága akkor van jól beállítva, ha üléskor a comb vízszintes helyzetű és a térdet 90-100 fokban be lehet hajlítani.
Az ülőrésze legyen kényelmes, elülső pereme pedig legyen lekerekített, hogy ne nyomja a combját.
Lehetőleg karfás széket válasszunk, amire a gyermek rá tud támaszkodni és meg tudja pihentetni a karját.

 

Lifetime fehér forgószék

#3 Íróasztal lámpa

Mint fentebb írtam, a megfelelő megvilágítás érdekében az íróasztalon kell, hogy legyen egy helyi fényforrás is, függetlenül attól, hogy az íróasztal természetes fény közelében van-e vagy sem.

Általános szabály, hogy a fényforrás legyen magasabban a gyermek fejénél, nem szabad, hogy a szemébe világítson.
A fény tehát felülről jöjjön, jobb kezeseknek a bal, bal kezeseknek jobb oldalról, hogy a gyerek keze ne vessen árnyékot a könyvre.

Lifetime fehér asztali lámpa

#4 Hasznos tároló elem

Nagyon jó, ha az íróasztalnak vannak polcai, fiókjai, de a legtöbb esetben ez még nem elég a gyermek – pláne a kisiskolás – könyveinek, füzeteinek. Ezért az asztal közelébe helyezzünk el egy tárolásra alkalmas polcot, vagy egy külön polcos vagy fiókos elemet. Lehet fix vagy gurulós tároló, amit bármikor át is helyezhetünk. Lényeg, az asztalról könnyen elérhető legyen, és elegendő plusz tárolóhelyet adjon.

Tipp: Ha az íróasztal nem közvetlen az ablak alatt van, nagyszerű megoldást nyújt az asztalra erősíthető felső elem, ahol különböző szélességű polcok és mélységű fakkok sok helyet biztosítanak az eltérő formájú tanszereknek, írószereknek, anélkül, hogy rendetlenség hatását keltenék.

Cilek Black íróasztal felső résszel

Ha tanácstalan vagy iskoláskorba lépő gyermeked szobájának átalakításában, keress meg bátran, szívesen adok olyan  ötleteket és tippeket, amiktől garantáltan jól fogja érezni magát a szobájában, még tanulás közben is 😊

Megosztás: