A tanulósarok

Dynamic Ifjúsági Bútor

 

A legnagyobb kihívást a tanulósarok kialakítása jelenti egy tiniszobában.

Mivel ekkorra már kezd kialakulni gyermeked egyéni stílusa, így az ő véleménye is döntő szereppel kell, hogy bírjon a bútorok kiválasztásában.

A gyerekek a felnőtté válás kapujában szeretnének valóban érettebbnek tűnni és ennek az egyik legjobb módja, ha a környezetüket maguk alakítják ki.

Ugyanakkor van néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, amikor tervezitek a szoba átalakítását.

Az egyik legfontosabb, hogy még hosszú évekig tanulni fog várhatóan, ezért erre egy dedikált tanulósarkot kell kialakítani, ahol kényelmesen és hatékonyan tud tanulni.

Manapság nagyon sok gyermek küzd tanulási problémákkal. Ennek egyrészt az az oka, hogy nagyon megváltozott az oktatás, és ma már kevesebb idő jut a rengeteg anyag miatt, hogy magát a tanulás hatékony módszereit megtanítsák a gyermekeknek.

Éppen ezért sokszor otthonra marad az anyag megértése. Ezt azzal tudod ezt segíteni, ha olyan tanulósarkot alakítasz ki, ahol minden ahhoz a célhoz van rendelve, hogy hatékonyan tanulhasson gyermeked.

Azt, hogy kinek mi a hatékony tanulási módszer nagyban befolyásolja, hogy milyen típusba tartozik:

  • vizuális típus, akinek látni kell a dolgokat, hogy rögzülni tudjon. Számukra a képi megjelenítés, a kreatív összekapcsolások sokat segítenek a tanulásban.
  • verbális típus, aki hallás után tud hatékonyan tanulni. A memóriája arra van ráállva, hogy hangosan tanuljon, ezért neki egy egészen elszeparált nyugodt, csendes tanulósarok lesz ideális.
  • muzikális típus, akinek kell a zene ritmusa a tanuláshoz. Az ő hatékonyságukat egy jól megválasztott zenei aláfestés tudja megsokszorozni.
  • body skill típus. Ők a legmozgékonyabbak. Számukra akkor megy gördülékenyen a tananyag elsajátítása, ha közben sétálhatnak, vagy mozoghatnak. Nekik a tágas tér kialakítása a cél.

Fontos, hogy tudd, hogy a gyermeked melyik típusba tartozik, hiszen az a cél, hogy a tanulást ne kötelező rosszként élje meg, hanem egy lehetőségként, amivel az életét maga alakíthatja. Ha még nem tudjátok, próbáljátok ki mind a 4 módszert és nézzék meg, melyik válik be a legjobban!

Ez egy megerőltető szellemi tevékenység, ami sokszor fizikai fáradtsághoz is vezet. Ezt úgy tudod csökkenteni, ha olyan bútorokat és kiegészítőket választasz, amelyek ergonomikus* kialakításúak.

Mit is értünk ez alatt?

Többek között azt, hogy milyen széken és milyen asztalnál ül a gyermeked. Fontos, hogy a szék megfelelő magasságú legyen, kellően stabil és kényelmesen párnázott. Ezzel támogatva a helyes testtartást.

Ha görnyedve, vagy félig fekvő helyzetben ül az asztalnál a különböző izomcsoportok fájdalma jelentkezhet rövid időn belül, ami oda vezet, hogy a fizikai fáradtság miatt abbahagyja a tanulást.

Éppen ezért az asztalt és a szék kiválasztására fordítsatok mindenképpen nagy hangsúlyt, hiszen alapvetően határozza meg, hogy gyermeked meddig tud fókuszáltan a tanulmányaira koncentrálni.

* Akkor nevezünk egy terméket ergonomikusnak, ha a kialakítása elősegíti, hogy használata közben a testet érő erőhatások eloszlása egyenletes legyen. A fájdalmak kialakulásának tipikus oka, hogy az izomzatot nem egyenletes terhelés éri. Egyes részeket túlzottan ellazulnak, míg másutt megfeszülnek.

Az asztallal kapcsolatban 3 fontos elvárás van:

  1. Legyen megfelelő a magassága!
    Az asztalnak olyan magasnak kell lennie, amelyhez ha leül a gyermeked, akkor a lába stabilan leér a földre, vízszintesek a combjai és a karjai derékszögben hajlítva pontosan felfekszenek az asztalra. Így lesz a legkevésbé kimerítő az írás és a gépelés az asztalon.
  2.  Legyen elég nagy!
    Ma már a tanuláshoz elengedhetetlen a számítógép használata, ezért olyan asztalt érdemes választanod, amelyen a laptop és a füzetek-könyvek is kényelmesen elférnek egymás mellett.
  3. Minden kéznél legyen!
    Az elmúlt években nagy divatja volt a DIY asztaloknak, amelyek 1-1 munkalapból álltak. Ezek azonban csak a fotókon mutatnak jól, nagyon megnehezítik a koncentrálást, ha egy könyvért, vagy eszközért fel kell állni és a szoba másik sarkából áthozni.

Yakut-Rubin Ifjúsági Bútor

Szintén érdemes szem előtt tartani, hogy a tanulósarok közelében legyen konnektor. Így az asztali lámpa és a műszaki cikkek miatt nem kell hosszabbítókkal bíbelődni.

Tinédzser korra a mesefigurák és a vidám minták helyét a letisztultabb formák, és az egységesebb színek veszik át. Ez a tanulósarok esetében is hasznos, hiszen így kevesebb dolog lesz, ami el tudja vonni a figyelmet a tananyagról.

TIPP: sokszor jól jön egy nagyobb méretű falitábla, vagy mágneses tábla, amin akár grafikus módon is fel tudja magának jegyezni az összefüggéseket gyermeked. Ez segíti a problémák komplex áttekintését.

Dark Metal Ifjúsági Bútor

A Kimmel kínálatában olyan íróasztalokat és székeket találsz, amelyekkel nem csak designos, hanem a gyermeked tanulási típusához illeszkedő tanulósarkot tudsz kialakítani. Ismerd meg őket ide kattintva!

Legyen élmény a tanulás!