Ergonomikus íróasztal gyerekeknek

Valószínűleg előtted sem ismeretlen az a helyzet, amikor a gyermeked nem akar leülni tanulni és bár azt hinnénk, hogy ennek csak a dac és a közeledő kamaszkor az oka, ez nem feltétlenül van így. Jól tanulni, a legtöbb esetben csak olyan körülmények közt tudunk, amik számunkra egészségesek, kényelmesek és nem utolsósorban örömünket leljük benne. Éppen ezért, amikor a gyermeked azt mondja, hogy nem, már most ő nem akar tanulni, vagy ha neki is áll, azt is inkább fekve teszi, akkor érdemes elgondolkodni a miérteken. A gyermek szempontjából nagyon fontos, hogy már időben elkezdjük az egészséges ülésre való szoktatást. Történetesen ezt kisiskolás kornál tovább nem érdemes húzni. Ha már rögtön első osztályos korában az egészségének kedvező asztalt és széket kap, akkor ez lesz számára a természetes. Ez azt jelenti, hogy olyan széken, illetve asztalnál üljön le tanulni, ami az ő korának, testalkatának jó.

Milyen a gyerekeknek szánt ergonomikus íróasztal?

Elsődlegesen a megfelelő ergonomikus íróasztal az egészséges a gyermekek számára. Ahogy nő a gyermek, úgy változik az ideális íróasztal magasság, ezért az ilyen asztal jellemzően szabályozható magasságú és akár első osztályos kortól is használható, egészen az érettségiig tökéletes kiszolgálhatja gyermekünket. A dőlésszögét könnyedén állíthatjuk, tanuláshoz, íráshoz a 10-16 fokos dőlésszög, míg olvasáshoz ennél nagyobb az ideális. Amikor a gyerekek - akár iskolás korúak, akár kisebbek - vízszintesben lévő asztallapon dolgoznak, akkor a fejüket túlságosan lehajtják, ami a hátizom magas fokú feszüléséhez vezet, ami pedig a későbbiekben fejfájást okozhat. Ezt könnyedén elkerülhetjük a fent említett dőlésszöggel. Persze nem árt, ha van az asztalon egy sík felület is, mivel jó az, ha mást is rá tudunk tenni, például egy bögrét vagy akár a többi, éppen nem használt könyvet.

A tanuláshoz használt székek tekintetében is az ergonomikus darabok azok, amiket érdemes választani a gyerekek egészsége érdekében. Az ergonomikus forgószékeknél gyermekek számára, már nem csak az ülésmagasság az, ami állítható egy gázrugó segítségével, de az ülés mélysége és a háttámla magassága is variálható. Ennek köszönhetően teljes mértékben a gyermeked állandóan változó testmagasságához és növekedési igényeihez állíthatod a forgószéket. Ezt onnan tudod, hogy hogyan kell jól beállítani, hogy a gyermek a széken ülve minkét talpát a talajra tudja fektetni és kb. 90 fokos szöget zár be a combja és a lábszára. Az ülésmélység megint más szempont, mivel itt az a jó, ha a gyermeked a combja kétharmadával ül a széken és eközben kényelmesen a háttámlának tud támaszkodni.

Természetesen a gyerekek szempontjai sem elhanyagolhatóak. Itt persze az első és legfontosabb, hogy jól nézzen ki, vagyis megfeleljen az ízlés és képzeletviláguknak. Ez általában a kedvenc rajzfilmet, vagy a későbbiekben számítógépes játékokat jelenti. Ha azt szeretnéd, hogy a szobájában rend és harmónia uralkodjon, akkor érdemes tematikus gyerekszobákban gondolkodni. Ilyenkor praktikus, ha a kiválasztott asztalhoz van színben és stílusában passzoló egyéb szobabútor, nem is beszélve az ágyról. Persze az sem hátrány, ha mindez jó minőségben érhető el, mivel így elkerülheted azt, hogy néhány évente újat kelljen venni. Épp elég, ha az ágyat cserélni kell időnként, hiszen a gyermeked növekedése nem áll meg attól, hogy berendezted neki az álomszobát. Neked melyik a kedvenc bútorcsaládod?