Kis útmutató, hogy gyermeked jobban aludjon

Minden korosztálynak különböző igénye van ahhoz, hogy az éjszaka nyugodtan teljen. Ehhez érdemes ezt a pár tippet betartani, legyen szó csecsemőkről, kisgyermekekről, iskolásokról vagy tinédzserekről.

 

 Alvási tippek csecsemőknek

 

Mivel még nem alakult ki a ritmusuk, a nagyon fiatal babák ritkán alusszák át az éjszakát és ez rendben is van. Elaltatásnál próbáld megnyugtatni a babádat beszélgetéssel vagy érintéssel.

Először győződj meg arról, hogy kényelmesen fekszik. Ha megfelelő keménységű matracot használsz, amely kellően átszellőzik és elvezeti az esetleges nedvességet, csak az lehet a gond, ha a cumija vagy valami más apróság a baba alá került és ez nyomja őt.

A hosszú, nem múló sírásnak, olykor az is lehet az oka, hogy éhes vagy pelenkát kell cserélni. Próbáld gyorsan és csendesen megoldani ezeket, lehetőleg csak éjszakai lámpát használva, hogy egyikőtök se essen ki az éjszakai rutinból.

 

 

Alvási tippek kisgyermekek számára

 

A kisgyermekek alvási ütemtervét napi két alvás egészíti ki. A kisgyermekek alvási problémáit tetézheti a szeparációs szorongás és a kimaradástól való félelem, ami a lefekvés előtti makacsságot okozhat.

Csökkentheted ezeket, ha kisebb választási lehetőségeket adsz neki, mint például melyik pizsamát vegye fel vagy melyik könyvből olvasd fel az esti mesét...

A rácsos babágyat kinőve érdemes rögtön szélesebb, tehát 100 cm-es vagy 120 cm-es ágyat beszerezni, amely sokáig kiszolgálja gyermeked. Lehet akár kuckós, bújós házikó ágy vagy vagyány kisfiúknak menő autós ágy. Amíg kicsi, te is kényelmesen elférsz mellette, ha összebújásra van szüksége, később pedig egyedül is minden további nélkül elfér a szélesebb ágyon.

Mindenesetre próbálj az altatáskor türelmes és határozott, ugyanakkor szeretetteljes lenni, mert a hatalmi harcok csak valószínűleg még erősebb ellenállást váltanak ki a kisgyermekedből.

 

 

Alvási tippek iskolás gyerekeknek

A tanulmányi, szociális és tanórán kívüli kötelezettségek miatt az iskoláskorú gyermekek estére érthetően nagyon fáradtak, ami megnehezítheti számukra a nyugodt éjszakai alvást.

Már ebben az időben különösen fontos számukra az egészséges matrac, amivel megelőzheted a későbbi gerincproblémák kialakulását. A természetes szálakkal átszőtt és ergonómikus kialakítású rugós és habszivacs matracokkal biztosíthatod gyermeked számára a nyugodt pihenést. Ezen kívül érzelmileg megnyugtató számukra a kedvenc kispárna vagy plüss, amit különböző „korszakaiban” vagy akár az évszaknak megfelelően könnyedén lehet cserélni.

 

 

Alvási tippek tinédzsereknek

 

A tinédzserek más ritmusra vannak programozva. Életkori sajátosságaikból kifolyólag később fekszenek és ezért később is kel(né)nek, ami problémát okozhat a korai iskolakezdési időpontban.

Segíthetsz tinidnek, ha tudomásul veszed változóban lévő életmódváltozását és közösen keresitek meg azokat a megoldásokat, amikre neki szüksége van. Segíts neki a választásban, de hagyd, hogy ő válasszon, mert csak akkor fogja sajátjának érezni a szobáját. 

Ma már olyan ifjúsági bútorok közül választhattok, amit kimondottan a tizenévesek szokásaikhoz alakítottak ki. Inkább szeretnek az ágyon ülni és zenét hallgatni, ezért stabil fejvég a kényelmes üléshez, beépített polcok a könyveknek és kütyüknek, illetve kézre eső USB-bemenet az okos eszközök töltéséhez.

Az ágy alá igény szerint becsúsztatható pótágy, amivel növelni lehet az ágyak számát, ha a tini vendégül látja barátját/barátnőjét. Természetes a 100 cm-es vagy 120 cm-es kivitel és a bútorhoz stílusban passzoló éjjeliszekrény és trendi ágytakaró-szett is.

 Megnézem a matracokat!