Ezeket mindenképp tudnod kell a gyerekek alvásáról!


Az alvás elengedhetetlen építőköve gyermeke mentális és fizikai egészségének. Minden családban előfordulhatnak azonban nehezebb időszakok és rosszabb éjszakák.

 

Az alvásigényük megértése az első lépés afelé, hogy gyermekeinknek jobb alvást tudjanak biztosítani. Az alváshigiénia, az életkornak megfelelő rutinok és az alvászavarokra való fokozott odafigyelés kombinációjával segíthet gyermekének abban, hogy megkapja a szükséges pihenést ahhoz, hogy erős és egészséges felnőjön.

 

Miért fontos az alvás a gyerekek számára?

 

Az alvás döntő szerepet játszik a fiatal elme fejlődésében. Amellett, hogy közvetlen hatással van a boldogságra, a kutatások azt mutatják, hogy az alvás befolyásolja az éberséget és a figyelmet, a kognitív teljesítményt, a hangulatot, a rugalmasságot, a szókincs elsajátítását, valamint a tanulást és a memóriát. Az alvás is fontos hatással van a növekedésre, különösen korai csecsemőkorban. A kisgyermekeknél a szunyókálás szükségesnek tűnik a memória megerősítéséhez, a figyelemhez és a motoros készségek fejlesztéséhez.

 

Mi történik, ha a gyerekek nem alszanak eleget?

 

Amint azt minden szülő tudja, a keveset alvó gyermek ingadozhat a rosszkedvű és a hiperaktív között, olyan hatásokkal, amelyek hasonlítanak az ADHD-ra. Az álmosság befolyásolhatja gyermeke koncentrációkészségét is, ami kihat az iskolai teljesítményére. Még a minimális alváskorlátozás is hatással lehet gyermeke mindennapi életére.

 

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) szerint az 5 év alatti gyermekek negyede nem alszik megfelelően. Ez azért aggasztó, mert a korai gyermekkori rossz alvás összefüggésbe hozható az allergiás nátha és az immunrendszeri problémákkal, valamint a szorongással és a depresszióval. Egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a gyermekkori rossz alvás a jövőbeni szív- és érrendszeri kockázatokkal járhat elhízás, cukorbetegség és magas vérnyomás formájában.

 

Serdülőknél a nem megfelelő alvás hosszú távú hatással lehet a tanulmányi teljesítményre és a mentális egészségre. Serdülők krónikus alvászavara kockázati tényezője a kábítószerrel való visszaélésnek és a mentális egészségügyi problémáknak, sportsérüléseknek.

 

Az alvás úgy változik ahogy gyermeke idősebb lesz, de akár 2 éves kisgyermekről, akár makacs tinédzserről van szó, a kutatások azt mutatják, hogy a következetes lefekvés előtti rutin hasznos, hogy gyermeke eleget aludjon. Bármelyik esti relaxáló tevékenységet is választja, próbálja meg minden nap, ugyanabban a sorrendben ugyanazokat csinálni, hogy gyermeke tudja, mire számítson.

 

Pár tipp arra, hogy hogyan segítheti, hogy gyermeke átaludja az éjszakát

 

Egy tipikus lefekvés előtti rutin a következőket tartalmazhatja:

·         Számítógépek, TV-képernyők, videojátékok és más erős fények kikapcsolása

·         Pizsama és fogmosás

·         Könnyű könyv olvasása, altatódal éneklése vagy fürdés

·         Plüssállat vagy a kedvenc takaró kiválasztása éjszakára

A legjobb időpont a gyermek lefektetésére, amikor már látszódnak az álmosság jelei.

 

Alvási higiéniai tippek gyerekeknek

 

A nappali szokások is befolyásolják az alvást. Elősegítheti gyermekei nyugodt alvását, ha betartja az alapvető alváshigiéniai szabályokat:

·         Kiegyensúlyozott időbeosztás megszervezése pihenő- és játékszakaszokkal

·         Rendszeres lefekvési idő betartása

·         A hálószoba és különösen az ágy képernyőmentessé tétele nappal is

·         Egészséges táplálkozás

·         Alacsonyabb hőmérséklet

·         Sötétítőfüggöny használata a fény kizárására vagy éjszakai lámpa használata, ha félnek a sötéttől

·         Csendes hálószoba vagy fehérzaj használata a külső hangok elfedésére

·         Kerülje a koffeint, a túlevést és a cukros finomságokat lefekvés előtt, ha szükséges, válasszon egészséges lefekvés előtti snacket

 

Fontos, hogy rendszeres testmozgást biztosítson gyermekének, de ne essen abba a csapdába, hogy kimerítse gyermekét, hogy jobban aludjon éjszaka. Ez leggyakrabban túlfáradttá teszi őket, és valójában megnehezíti az elalvást. Találja meg azt a pontot, ami gyors elalvás után nyugodt éjszakát eredményez!



Megnézem a matracokat!