Miért félnek a férfiak az apaságtól és hogyan segíthetsz a párodnak abban, hogy közelebb kerülhessen a bébihez?

 

Ritka eset, ha egy férfiban nem jönnek fel azok a kósza, sötét gondolatok, amikor az apaság kerül szóba. Hiszen változik az élet. A félelem, az elbizonytalanodás, és amikor már itt van a baba, a kételyek is: nem vagyok jó apa. Hogyan segítheted hozzá a párodat, hogy szárnyaljon, ne aggódjon és komfortosan érezze magát az apaság szerepében?

 

 

Összesen 9 hónap.

Ennyi ideje van egy férfinak, hogy feldolgozza a tényt: apa lesz.

Az apák többsége a szülésig abban a feszültségben él, hogy az apaság elsősorban az anyagi feltételek megteremtését jelenti. Majd abban percben, hogy felsír a gyerek a szülőszobán; sokan rájönnek: nem csupán erről van szó.

 

 

A gügyögést, ragaszkodást, mosolyt nem lehet pénzen megvenni.

Akkor jönnek rá, hogy felesleges volt attól félni, hogy a megszokott rock helyett majd a Bartók rádiót fogják hallgatni. Mert a barátaiknál azt látták, hogy már a terhesség idején furcsa szokásokat vesznek fel a „leendő apák”.

A nagy bozontos hajból rövid frizura lesz, a felturbózott Porshe-t lecserélik egy elektromos családi autóra, amibe a baba is kényelmesen elfér.

De leginkább attól félnek, hogy a fiú a Fradi helyett az Újpestnek fog szurkolni. A gyerek dobolni akar majd és otthon gyakorol; és a saját kis életét elhagyva elkezdődik az „apatáncoltatás”, a kolostorba vonulás.

 

 

Apa megszűnik férfi lenni, vége a világnak; és a gyerekével való kapcsolatteremtés pedig maga a mission in possibile.

 

Hogyan segítheted hozzá a párodat, hogy kötődést alakíthasson ki a babával?

 

Habár a kötődés láthatatlan szálai már akkor elkezdenek szövődni, amikor a 13. és 18. heti ultrahangon megpillantják a babát, az igazi kispapadepi a szülés után szokott igazán kialakulni.

Jönnek is a gondolatok sorjában:

Na most meg kell komolyodnom, apa leszek.
És mi van, ha állandóan sírni fog a kezemben?

 

Az apát viszont néhány praktikus kivitelezéssel játszi könnyedséggel hozzá lehet segíteni a mindent elsöprő apás pillanatokhoz. Amikor a baba elalszik a vállán, amikor ő fürdeti őt esténként (sajátságos rutinesemény); ezek mind meg tudják érinteni egy férfi szívét is.

 

Ha már előre szeretnéd jól megtervezni azt, hogy biztosítsd az apa-baba kötődést, vagy izgalmassá és különlegessé szeretnéd tenni a párod babakapcsolatát, akkor van egy fontos eszközünk a számodra.

 

 

Ehhez az apa-baba pillanatokhoz járul hozzá egy meghitt, de biztonságos babaszoba is

 

Egy olyan hely, ahol apa is megnyugszik, mert a szoba minden eleme bababarát, biztonságos.

Amivel apa büszkén vághat fel, amikor a haverokat áthívja. Mert az ő kis tündérkéjének vagy vagány kissrácának egy menő kis kuckót hozott létre. Mert annyira odavan a kis jövevényért, hogy mindent megadna neki.

Kényelmes és egyszerűen használható bababútorok, ahol apa is ki mer teljesedni. Egy pelenkázás sem fogja feladni neki a leckét, a baba is nyugodtan tud aludni, és nyugodt közös apa-baba perceket biztosít nekik.

 

Ahol a babaszoba koncepciója mindvégig meg fogja őrizni az egységességét, és a harmóniáját.

 

Csak a kisebb bútorok és kiegészítők váltakoznak, mint a kis szék, kis asztal, vagy a tárolók. (Babaszoba inspirációinkat és komplett bútorcsaládjainkat itt találod!)

Egy olyan helyet biztosíthatsz, ami rájuk van szabva, ami valóban belső világukat tükrözi.

Hiszen attól a naptól kezdve, hogy megérkeztek a lakásba, egészen addig, amíg el nem költöznek tőlünk, és önálló életet nem kezdenek, a gyerekszoba bútorai segítenek tökéletessé tenni otthoni életüket.
Így apának is megadatnak a nyugodt percek, az „énidő”. Mert olyan teret biztosít a gyereknek, ami miatt nem fogja a nappalit leamortizálni később sem.

Ennek a szobának a megtervezéséhez itt találsz segítséget: a Gyerekszoba tervező interaktív munkafüzet lépében!