Ezekre figyelj, mielőtt iskolába megy a gyerek

 

Amikor rádöbbensz, hogy gyermeked szeptembertől iskolába megy, gondolj arra, hogy a tanszereken kívül bizony a szobáját is át kell alakítani, hogy az megfeleljen az új igényeknek. Az eddig legfontosabb játszóhelyen kívül biztosítanod kell számára a tanuláshoz szükséges alapvető feltételeket, hogy szívesen és örömmel üljön le tanulni. Ebben a cikkben megtalálod, hogy mit tehetsz ennek érdekében.

 

Elkülönült tanulósarok a szobán belül

Amíg óvodáskorban csak az alvás és a játszás volt fontos neki, mostantól a tanuláshoz is biztosítani kell számára a megfelelő helyet.

Fontos, hogy ez lehetőleg a saját szobájában legyen, ne a konyhában vagy az étkezőben, ahol épp van egy szabad hely.  Olyan hely legyen, ahol az íróasztalon és a széken kívül van kézre eső helye van a könyveknek, füzeteknek és mindenféle tanszernek is. Fontos, hogy megszokja a saját asztalát, székét, ahol nyugodtan, zavartalanul tud tanulni.

A tanulósarok helye a szobában

A gyerekszoba berendezésének megvannak a sajátos szabályai, milyen bútort hova érdemes helyezni, hogy a gyermek a lehető legjobban érezze magát benne.

Amikor a gyermek iskoláskorba lép, bekerül legalább még egy íróasztal és egy szék. Az íróasztal helyét úgy kell kialakítani a szobában, hogy a természetes fény közelében és az ajtónak és játszóhelynek háttal legyen.
Az asztalt az ablak közelébe, de ne pont elé tegyük, hogy a fény ugyan bejöjjön, de az ablakhoz oda lehessen férni, illetve a gyermek figyelme ne kalandozzon kifelé.

Az ajtónak és a játszóhelynek háttal állítás pedig azért praktikus, mert így jobban oda tud figyelni a tanulásra, nem terelődik el a figyelme a játékok és az ajtó felé.

Fontos! Jobbkezeseknek balról, bal kezeseknek jobbról jöjjön a fény!

Milyen legyen az íróasztal és a szék?

Az íróasztal kiválasztásánál arra kell figyelni, hogy megfelelő méretű legyen, ahol kényelmesen elfér egy kinyitott füzet, mellette kinyitott könyv.

El kell férni rajta (akár most, akár a későbbiekben) a számítógép klaviatúrájának vagy a laptopnak is, illetve legyen hely rajta fordítható fejű és állítható magasságú lámpának.

Ha csak az asztalt kell beszerezni, akkor elég egy önálló, egyszerű asztal, ami színben és stílusban illik a meglévő berendezéshez.
Ha a meglévő bútorok egy bútorcsaládba tartoznak, érdemes ennek a garnitúrának az asztalát választani, hogy a szoba harmonikus és egységes berendezése megmaradjon.

 

Mivel a gyermekünk egészséges gerincfejlődésére a sok „ülőmunkát” igénylő iskoláskortól különösen oda kell figyelni, ezért a legjobb, ha állítható magasságú és dőlésszögű asztalt és széket szerzünk be. Ezek ugyanis együtt nőnek a gyerekkel, mindig a megfelelő magasságba állíthatók, így a gyermek gerincét mindig a megfelelő helyen és szögben tartják.

Milyen bútor kell még a szobába?

Az íróasztalon és a széken kívül legyen legalább egy tárolóbútor, amiben/ahol a tanszereinek jut elég hely. Fontos, hogy mindene egy helyen elférjen és mindennek meg legyen a helye. Egyrészt így könnyen és gyorsan átlát és megtalál mindent, másrészt rászokik a rendre, rendezettségre, ami nagyon fontos lesz egész életében.

Ez a tárolóbútor lehet egy nyitott polc és/vagy egy fiókos, akár görgős konténer is, aminek a helye takarításkor könnyen változtatható.

 

Ha tanácstalan vagy az iskoláskorba lépő gyermeked szobájának átalakításában, keress meg bátran, szívesen adok ötleteket és tippeket online tanácsadás keretében, amitől jól fogja magát jól érezni a szobájában még tanulás közben is 😊

Megosztás: